Boende i Zanzibar

I regionen Zanzibar finns över 1000 hotell och boendeanläggningar runtom i öriket. Många hotell ligger strandnära, flera i direkt anslutning till stranden så det är bara att gå ut genom dörren för att känna sanden mellan tårna. Precis som på de flesta resmål finns det hotell med varierande standard och pris med olika prioriteringar och lokalisering. Det är därför bra att veta vad vad man eftersöker och kollar upp hotellen man överväger innan man bokar något.

Välja boende

Inför resan kan man antingen boka hela vistelsen på ett boende, man kan också åka dit och lösa boende där. Utbud och pris skiljer sig förstås beroende på säsong och det kan vara mer riskabelt att fixa boende på plats under högsäsong. Att fixa boende på plats kan vara billigare och man har fördelen att kunna se boendet med egna ögon. Det är dock värt att ha i åtanke att även om det brukar finnas någon form av boende även under högsäsong finns risken att det blir dyrare och/eller att man behöver välja ett boende med sämre standard än man tänkt. Om man väljer att boka boende på plats kan det vara en god idé att boka första natten, t.ex. i Zanzibar city som är den största staden, eftersom det är en lång resa och man kan vara trött och sliten när man kommer fram. Det kan då vara skönt att veta att man har någonstans att ladda batterierna (båda sina egna och telefon/dator) och sedan därifrån kolla upp vilka boendealternativ som finns.

Boende i Zanzibar

Hotell

Den vanligaste boendevarianten är hotell, likt de flesta resmål runtom i världen. Det finns hotell i alla klasser, från lyxiga spa-hotell med all-inclusive till billigare alternativ. Mer information om detta finns under Hotell i Zanzibar.

All inclusive

Ett alternativ är att boka hotell med all inclusive, något som kan vara praktiskt om man mest vill hålla sig på en plats och njuta av sol och bad. Det kan vara särskilt relevant för barnfamiljer då det kan underlätta måltider och ge större möjlighet för föräldrarna att njuta av ledigheten. I Zanzibar finns många hotell som erbjuder all inclusive.

Om man väljer all inclusive kan det ändå vara värt att åka på någon utflykt för att se mer av omgivningen och få uppleva kulturen. Genom att besöka andra platser, t.ex. att äta på en lokal restaurang, får inte bara man själv mer variation, det gynnar också lokalbefolkningen mer.

Bungalow

För den som vill ha mer utrymme även finns möjlighet att hyra stugor eller bungalows, istället för hotellrum. En bungalow är ett fristående hus med en våning som oftast har en veranda, som en enplansvilla. En fördel med att bo i stuga eller bungalow är att det kan ge ytterligare frihetskänsla, man har mer plats och dessutom ofta en uteplats i form av en liten trädgård och/eller veranda. Detta kan vara särskilt lämpligt för större sällskap, t.ex. om man är en stor familj eller flera familjer som åker tillsammans. Barnen har då extra plats att springa runt och leka utan att bli störd av andra gäster och man har tillgång till kök och är därmed inte bunden till restaurangernas öppettider och utbud.

Boende i Zanzibar

Airbnb

Det finns mängder med alternativ via Airbnb i Zanzibar, med priser från drygt 100kr/natt och uppåt. Det kan därför passa bra för den som vill ha ett billigt boendealternativ. Det finns också små bungalows och större villor, så för större sällskap eller den som vill ha mycket utrymme finns också ett flertal trevliga alternativ. Genom att boka via Airbnb finns också möjlighet att bo i mindre turistiga områden, vilket kan ge en mer genuin känsla under semestern. Vissa värdar kan också hjälpa till att förmedla information om området, utflykter, aktiviteter och guider.

Boende i Zanzibar

 

Olika områden

Oavsett var och när man bokar kan det vara en god idé att kolla upp området och omdömen om boendet och området. Detta för att brottsrisken är tämligen hög i Zanzibar och det är klokt att iaktta försiktighet. Många turister rapporterar ändå att de inte känt sig rädda eller osäkra, men att de vidtagit vissa säkerhetsåtgärder som att de undvikit att vara ute sent och har hållit sig inne eller nära boendet när det blivit mörkt. Kolla gärna information gällande Tanzania/Zanzibar hos Sveriges ambassad innan avresa.